Svěží citronový krém

Někdy prostě uděláte největší parádu s těmi nejjednoduššími věcmi. A naše citronové poháry jsou přesně takové – potřebujete na ně jen 5 surovin, jsou příjemně osvěžující a jen tak akorát sladké.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 15 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na lemon curd z celých vajec

2 vejce
60 g cukru krupice
60 g másla
1 citron

Na dohotovení

180 ml smetany ke šlehání 30%

Postup

Krok 1: Lemon curd klidně použijte i kupovaný, ale jeho domácí příprava je mnohem snazší, než se zdá. Klasicky se dělá jen ze žloutků (jako v tomto receptu na citronový dort), ale jestli stejně jako já neradi vymýšlíte, jak potom upotřebit zbylé bílky, připravte ho z celých vajec – je stejně dobrý, a navíc trochu lehčí.

Krok 2: Cukr, máslo a šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká) zahřívejte ve vodní lázni do rozpuštění másla, poté vmíchejte vejce a za stálého šlehání 10 až 15 minut zahřívejte, až získáte hustý krém.

Krok 3: Jestli chcete mít krém žlutější, přidejte několik kapek gelové potravinářské barvy nebo dejte víc vajec/žloutků (já měla domácí vajíčka a byla zrovna dvoužloutková).

Krok 4: Na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Hotový lemon curd vydrží v lednici až týden.

Krok 5: Smetanu ušlehejte dotuha, asi třetinu si dejte stranou na ozdobu, a zbytek opatrně prošlehejte s citronovým krémem.

Krok 6: Rozdělte do skleniček či pohárů, ozdobte zbylou šlehačkou a čerstvým ovocem nebo plátky citronů a podávejte. Pokud dezert připravujete předem, podávejte ho vždy vychlazený.

Tip: Citrusový krém připravíte stejným způsobem i z limetky, pomeranče či grepu, ale vždy vybírejte chemicky neošetřené ovoce. Pro křupavé zakončení můžete na dno skleniček rozdělit i asi 100 g nadrcených nebo rozmixovaných sušenek smíchaných s asi 3 lžícemi rozpuštěného másla.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře