Svěží vajíčková pomazánka bez majonézy

Znovu je tu doba, kdy si musíme v kuchyni poradit s přebytky vajec vařených natvrdo. Nejjistější je vajíčková pomazánka. Co ji letos zkusit trochu jinak? Nahraďte majonézu avokádem! Pomazánka bude zdravější, minimálně stejně chutná, a ta barva!

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 10 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

3 vejce
1 avokádo
2 lžíce limetkové šťávy
1 červená cibule
2 řapíky řapíkatého celeru
1 lžička hořčice
1 lžička soli
1 špetka bílého mletého pepře
1 lžíce čerstvé pažitky

Postup

Krok 1: Vložte vajíčka do vroucí vody a deset minut je povařte – budou natvrdo, ale ne převařená. Zchlaďte je, oloupejte (4 triky jak rychle oloupat vajíčko) a nakrájejte na drobné kostičky. Nechte zcela vychladnout.

Krok 2: Rozpulte avokádo, vyjměte pecku a dužinu lžící vyberte do větší mísy. Avokádo ihned zakápněte limetkovou šťávou, aby nezhnědlo. Osolte ho, přidejte špetku bílého pepře a vidličkou rozmačkejte na jemnou hmotu. Nebojte se ji pořádně dochutit – přidejte tolik soli a šťávy z limetky, aby byla chuť opravdu výrazná. K avokádu přidejte hořčici (dobrá je ostrá dijonská) a ještě jednou promíchejte.

Krok 3: Pomocí škrabky oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na drobné kostičky. Nadrobno nakrájejte i jednu menší červenou cibuli a vmíchejte do pomazánky.

Krok 4: Na závěr k avokádu zlehka přimíchejte vejce. Vychlaďte, ozdobte pažitkou a podávejte s celozrnným pečivem a zeleninou.

Tip: Tahle pomazánka je vynikající také s koprem, chutná-li vám. Na kráse získá, když ji dozdobíte několika kvítky sedmikrásky.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře