Svěží vietnamský salát z mrkve a kedlubny

Malá miska kvašené zeleniny je výborná, stejně tak mrkvový salát s jablkem „jako od maminky“, nakládaná řepa… Já mám také ráda tenhle jednoduchý salát inspirovaný vietnamskou kuchyní. Je ze sezónní zeleniny, výrazný a voňavý, díky arašídům také krásně křupe. Zkuste ho třeba ke karbanátkům, nebo pečenému masu, myslím, že vás nezklame.

Budete potřebovat:

1 hrst arašídů
1 stroužek česneku
5 lžic jablečného octa
2 ks mrkve
1 ks kedlubny
1 lžička soli
2 lžičky cukru
1 hrst čerstvého koriandru

Postup

Krok 1: Na pánvi nasucho opražte hrst arašídů a odložte na chvíli bokem. Dvě rady – sesypte je z pánve hned, jak budou mít tu správnou barvu, jinak se zbytkovým teplem spálí a neujídejte, ať vám něco zůstane do salátu. Oloupejte stroužek česneku a naložte ho do octa.

Krok 2: Oloupejte zeleninu a nastrouhejte ji na delší hrubší nudličky. Prosolte, promačkejte rukama a nechte stát asi půl hodiny. Zelenina zkřehne a pustí vodu. Poté ji na sítku dobře propláchněte studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte.

Krok 3: Dejte zeleninu do mísy, přidejte 3 lžíce česnekového octa, lžičku cukru, promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte dalším octem a špetkou soli.

Krok 4: Salát nechte rozležet v lednici. Před podáváním posypte opraženými arašídy (můžete je lehce podrtit v hmoždíři) a čerstvým koriandrem.

Můj tip: Když máte rádi ostrá jídla, přidejte chilli papričku – můžete ji naložit společně s česnekem do octa.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře