Svíčková pečeně

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!

Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu 
Pečení: 150 minut

Ingredience

6 větších mrkví
1 velký celer
6 petrželí nebo pastináků
2 větší cibule, nahrubo
200 g másla
1½ kg hovězí loupané plece
200 g slaniny, nakrájené na klínky
4–5 bobkových listů
8 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
2 lžíce soli

Na zahuštění omáčky:

250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany
2 lžíce mléka
2 lžíce hladké mouky

Na ozdobu:

nakládané brusinky
1 citron, na kolečka

Příprava jídla

1. Připravte si zeleninu
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

2. Dopřejte masu odpočinek
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

3. Upečte hovězí doměkka
Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou
nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

4. Dokončete omáčku
Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.

Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.

Tipy a triky
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem
však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).

Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí
přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.

Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.

Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře