Sýrové špecle s osmaženou cibulkou

Také jste si na zimní dovolené v Rakousku zamilovali sýrové špecle? Aromatický sýr a dokřupava osmažená cibulka… Komu by to nechutnalo! S tímhle receptem si je můžete připravit i doma.

Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

140 ml mléka
4 vejce
400 g hrubé mouky
3 lžičky soli
2 lžíce sádla
250 g horského sýru

Na osmaženou cibulku

2 cibule
1 lžička hladké mouky
3 lžíce sádla

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte cibule: oloupejte je a nakrájejte na kolečka široká asi 3 mm. Dejte si záležet, jemně nakrájená a stejně silná kolečka jsou pro dokonalý výsledek opravdu důležitá. Nejlepší je použít kráječ.

Krok 2: V menším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu – musí ho být tolik, aby mohla cibule volně plavat. Cibuli zlehka poprašte hladkou moukou a rozeberte přitom na kolečka. Po částech vkládejte do rozpáleného tuku a smažte do světlehnědé barvy. Pomocí děrované naběračky ji z lázně vytáhněte ve chvíli, kdy si budete říkat, že ji tam ještě pár sekund necháte – ještě dojde. Hotovou cibulku odložte na vrstvu papírových utěrek a nechte odsát přebytečný tuk.

Krok 3: Horský sýr nastrouhejte nahrubo (můžete ho nahradit sýrem fontina), do velkého hrnce dejte vařit vodu.

Krok 4: V míse promíchejte mléko, vejce a špetku soli. Po částech zapracujte mouku tak, aby vzniklo husté a lepivé těsto, v němž se začnou při míchání tvořit bublinky.

Krok 5: Vařící vodu řádně osolte a přes síto na halušky protřete těsto do vody. Vařte asi dvě minuty. Až všechny špecle vyplavou na povrch, sceďte je, přidejte lžíci sádla a promíchejte.

Krok 6: Hotové špecle krátce opečte ve velké pánvi na lžíci sádla. Přidejte nastrouhaný sýr, podlijte trochou vařící vody a míchejte, až se sýr rozpustí a obalí všechny noky.

Krok 7: Podávejte horké, bohatě posypané smaženou cibulkou.

Tip:

Jídlo je vydatné a velice chutné, pro masožravce ale můžete na pánvi ještě před vhozením špeclí opéct kousek slaniny nakrájené na kostičky.

Doba přípravy 20 minut
Doba vaření 20 minut
Náročnost střední
Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře