Tarhoňa s pečenou zeleninou a slunečnicovými semínky

Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k omáčkám, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Zkuste ji smíchat s výbornou pečenou zeleninou a podávejte jako přílohu třeba ke grilovačce. Je to výborné jídlo horké i za studena, takže se hodí i jako jídlo do krabičky na cesty nebo do práce.

DO 1 HODINY
4–6 PORCE

SUROVINY (4–6 PORCE)

lilek 1 ks
menší cukety 2 ks
keříková rajčátka 300 g
červená cibule 2 ks
česnek 6 stroužků
olivový olej
balzamikový ocet
sůl a čerstvě namletý pepř
bylinková směs koření (např. na grilovanou zeleninu)
tarhoňa 300 g
pražená slunečnicová semínka 1 hrst
hladkolistá petržel 1 hrst

POSTUP

Na plech vyložený pečicím papírem dejte na kostky nakrájený lilek a cuketu, rajčátka překrojená na čtvrtky, cibule nahrubo a česnek na silnější plátky.

Zalijte štědře olivovým olejem a něžně balzamikovým octem, osolte, opepřete a dochuťte bylinkovou směsí koření. Promíchejte a rozprostřete zeleninu v jedné vrstvě.

Dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů na 30 minut, občas promíchejte.

Mezitím do rozpáleného hrnce vsypte tarhoňu a nasucho ji asi 5 minut opékejte, až některé kuličky zezlátnou. Opatrně zalijte vroucí vodou (pozor, bude to hodně bublat), osolte a vařte podle návodu, aby byly těstoviny al dente. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte okapat.

Ve velké míse smíchejte uvařenou tarhoňu s upečenou zeleninou. Dochuťte solí a přimíchejte slunečnicová semínka a nasekanou petržel.

Podávejte hned teplé nebo nechte vychladit jako těstovinový salát.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře