Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

Pusťte se do moučníku, za který by se nestyděli ani v luxusní cukrárně – roztomilých mandlových tartaletek. Recept máme přímo od cukráře! Dáte si je raději se svěží citronovou náplní a sněhovou čepicí, nebo se smetanovým krémem a čerstvým ovocem ze zahrádky?

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 40 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 10 koláčků

Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g mletých mandlí
100 g cukru moučka
1 lžička soli
220 g másla
3 lžíce ledové vody

Na citronový krém:

5 žloutků
110 g cukru krupice
3 citrony
140 ml smetany ke šlehání 30%

Na sníh:

3 bílky
150 g cukru krupice
1/2 lžičky vinného kamene

Na krém z mascarpone:

150 ml smetany ke šlehání 30%
125 g mascarpone
1.5 lžíce cukru moučka

Na ozdobu:

čerstvé lesní ovoce

Postup

Krok 1: Mouku, mandle, sůl, cukr a máslo rozmixujte, až vznikne drobenka. Přidejte 3 lžíce ledové vody a znovu promixujte, čímž se těsto spojí. Nakonec prohněťte rukama a uložte asi na 15 minut do lednice.

Krok 2: Formičky na tartaletky si lehce vymažte máslem. Těsto rozdělte na 10 stejných dílků a namačkejte ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Dejte je na hodinu do ledničky. Formičky pak vyložte pečicím papírem a zatižte, například fazolemi, aby se dno během pečení nenafouklo. Pečte asi 20 minut při 180 °C. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a dopečte dozlatova. Nechte vychladnout.

Krok 3: Mezitím si připravte první variantu náplně: citronový krém. Vajíčka prošlehejte s cukrem a přidejte šťávu a kůru z citronů a smetanu. Krém navrstvěte do upečených tartaletek a dejte péct do trouby vyhřáté na 140 °C na 15–20 minut. Krém se za tuto dobu zpevní, ale uprostřed zůstane jakoby nedopečený. Nechte vychladnout.

Krok 4: Pak si připravte sníh: bílky šlehejte na střední rychlost po dobu 1 minuty, přidejte vinný kámen (díky němu bude sníh hezky držet) a šlehejte další 3 minuty. Nakonec přidejte cukr a šlehejte další asi 4 minuty, dokud není sníh tuhý a lesklý. Hotový sníh dejte do cukrářského sáčku a tartaletky s ním ozdobte. Na závěr opalte flambovací pistolí.

Krok 5: Poslední přijde na řadu krém z mascarpone: smetanu s cukrem šlehejte do tuha, poté zašlehejte mascarpone. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplňte s ním zbylé košíčky. Dozdobte sezonním ovocem ze zahrádky.

Tip: Veškeré pomůcky, rozličné formy nejen na tartaletky, ale i některé suroviny pořídíte nejlépe v internetových obchodech pro cukráře (Svět cukrářů, Dortisimo, Timidekor).

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře