Steak tartare neboli hovězí tatarák nemusí být jen hospodské jídlo servírované s topinkami. Tahle francouzská klasika se nejčastěji podává v elegantní verzi právě s hranolky! A můžete ho servírovat jako předkrm i jako hlavní chod!
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení 0:10
Ingredience
600 g hovězí svíčkové
1/2 červené cibule nebo
1–2 šalotky
120 g malých naložených okurčiček
1–2 filátka ančoviček
menší hrst listů petrželky
1 žloutek
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička mleté sladké papriky
střik koňaku
1 lžíce dobrého kečupu
30 g kaparů
pár kapek tabasca
sůl podle chuti
NA HRANOLKY
500 g brambor (varný typ B, C)
rostlinný olej na smažení
sůl podle chuti
NA DOKONČENÍ
salát frisée (viz Něco navíc)
Příprava jídla
1 Na hranolky brambory oloupejte, nakrájejte na tenké hranolky a vložte do studené vody, aby se zbavily škrobu.
2 Maso, cibuli, okurky, ančovičky a petržel nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbylé ingredience a promíchejte. Uložte do lednice.
3 Brambory slijte, pečlivě na papírové utěrce osušte a postupně po dávkách smažte ve vroucím oleji dozlatova (ideální teplota je 170–180°C). Nechte okapat na papírové utěrce a posolte.
4 Tatarák ještě jednou promíchejte a případně dosolte či dochuťte tabascem. Potom pomocí formičky tvořte na talířích úhledná kolečka a tataráček podávejte s hranolky a malým salátkem.
NĚCO NAVÍC
Salátek je dobré vždy promíchat s olejem a solí nebo rovnou se zálivkou. Absolutní klasikou je vinaigrette z 1 lžičky dijonské hořčice, 3 lžic olivového oleje a 1 lžíce bílého nebo červeného vinného octa nebo šťávy z 1/2 citronu, špetky soli a špetky cukru. Stačí všechno jen prošlehat nebo protřepat.
Zdroj: apetitonline.cz