Telecí guláš se špekovými knedlíky

DO 2 HODIN
4 PORCE

SUROVINY (4 PORCE)

telecí plec, nakrájená na 4cm kostky 900 g
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
olej z hroznových jadérek 2 lžíce
žluté cibule nakrájené na jemné kostičky 2 ks
rajčatový protlak 2 lžíce
suché červené víno 240 ml
mletá sladká paprika 1 lžíce
hovězí vývar 950 ml
červená paprika nakrájená na 2,5cm kostky 1 ks

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY:

suchý bílý chléb bez kůrky, nakrájený nebo namletý na hrubou strouhanku 450 g
špek nebo uzená slanina nakrájená na malé kostičky 140 g
máslo 3 lžíce
cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
vejce 2 ks
mléko 240 ml
pažitka, nasekaná 1 lžíce
jemná mořská sůl 1 lžička
čerstvě namletý černý pepř 1/2 lžičky
hladká mouka 30 g
olej z hroznových jadérek 2 lžíce

POSTUP

GULÁŠ: V míse promíchejte maso se 2 lžičkami soli a ½ lžičky pepře.
Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na středně vysokém plameni olej z hroznových jadérek. Pracujte po dávkách (abyste hrnec nepřeplnili), opečte maso, dokud nezhnědne po obou stranách, dohromady asi 5 minut. Přeneste maso na talíř.
Do stejného hrnce přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezačne měnit barvu, poté vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
Vlijte červené víno, pánev za stálého míchání zmatní, během toho seškrábněte všechny připálené kousky ze dna. Zesilte plamen a přiveďte tekutinu k varu, kterým ji zredukujete do konzistence sirupu, asi 5 minut.
Vraťte do hrnce hovězí maso a vmíchejte papriku a hovězí vývar. Nechejte mírně vařit, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a 1½ hodiny duste. Přidejte papriku a pokračujte dalších 5 minut. Maso by mělo být po píchnutí vidličkou měkké. Dochuťte solí a pepřem.

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY: Ve velké míse smíchejte strouhanku a špek. Odstavte je stranou.
V pánvi na smažení střední velikosti rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět, 3–5 minut. Odstavte stranou.
Dobře rozšlehejte vejce ve 120 ml mléka. Směs vajec a mléka přidejte do mísy s chlebem a špekem. Dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. Přidejte zbývajících 120 ml mléka a míchejte, dokud chleba nezměkne. Vmíchejte cibuli, pažitku, sůl a pepř. Přidejte mouku a olej z hroznových jadérek, dobře promíchejte rukama, mísu zakryjte fólií a nechejte 30 minut v klidu, aby se chléb nasákl.
Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou) a rozdělte chlebové těsto na osm až deset stejně velkých částí. Rukama je jednu po druhé vypracujte na pevné koule.
Knedlíky poté vložte do vroucí vody a nechejte vařit nezakryté 15 minut, dokud se neprohřejí. K vyjmutí a podávání knedlíků použijte děrovanou lžíci.

PRIMA TIP: Guláš můžete podávat s knedlíky, případně gulášem přelijte horké vaječné nudle s máslem či špecle.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře