A přitom taková blbost…, říkáte si, když si jdete potřetí přidat. Těstovinový salát je vděčný, když doma nemáte skoro nic, anebo naopak lednici plnou zdánlivě neupotřebitelných zbytků. Skvělý je s tuňákem, vajíčky a zeleninou, ale poradíme vám i spoustu dalších možností, z čeho ho připravit.
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 10 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
Na salát
300 g celozrnných těstovin
1 tuňák v plechovce
1 hrst cherry rajčátek
1/2 okurky
1/2 červené cibule
2 hrsti kukuřice
2 vejce
1 hrst černých oliv
1 hrst sýru balkánského typu
Na dresink
3 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř
Další možné obměny
avokádo
paprika
rukola
nahrubo nastrouhaná mrkev
kapary
strouhaný sýr
řapíkatý celer
sušená rajčata
šunka
Postup
Krok 1: Těstoviny (dala jsem celozrnná vřetena) uvařte dle návodu na obalu na skus, slijte a nechte vychladnout. Pokud se bojíte, že se slepí, vmíchejte trochu olivového oleje nebo nálevu z tuňáka.
Krok 2: Cherry rajčátka, okurku a červenou cibuli pokrájejte na velikost sousta. Vejce uvařte natvrdo a také nakrájejte. Kukuřici slijte nebo rozmrazte – podle toho, jakou používáte. Olivy rozpulte a sýr nadrobte.
Krok 3: Na dresink smíchejte jogurt s majonézou a hořčicí. Podle chuti přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Pokud používáte tuňáka v oleji (na dané množství těstovin dejte jednu velkou nebo dvě malé plechovky), majonézu s jogurtem klidně vynechte.
Krok 4: Teď už jen vše smíchejte, dochuťte a můžete podávat! Salát je nicméně nejlepší, když se trochu rozleží.