Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

image_pdfimage_print

A přitom taková blbost…, říkáte si, když si jdete potřetí přidat. Těstovinový salát je vděčný, když doma nemáte skoro nic, anebo naopak lednici plnou zdánlivě neupotřebitelných zbytků. Skvělý je s tuňákem, vajíčky a zeleninou, ale poradíme vám i spoustu dalších možností, z čeho ho připravit.

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 10 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

Na salát

300 g celozrnných těstovin
1 tuňák v plechovce
1 hrst cherry rajčátek
1/2 okurky
1/2 červené cibule
2 hrsti kukuřice
2 vejce
1 hrst černých oliv
1 hrst sýru balkánského typu

Na dresink

3 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř

Další možné obměny

avokádo
paprika
rukola
nahrubo nastrouhaná mrkev
kapary
strouhaný sýr
řapíkatý celer
sušená rajčata
šunka

Postup

Krok 1: Těstoviny (dala jsem celozrnná vřetena) uvařte dle návodu na obalu na skus, slijte a nechte vychladnout. Pokud se bojíte, že se slepí, vmíchejte trochu olivového oleje nebo nálevu z tuňáka.

Krok 2: Cherry rajčátka, okurku a červenou cibuli pokrájejte na velikost sousta. Vejce uvařte natvrdo a také nakrájejte. Kukuřici slijte nebo rozmrazte – podle toho, jakou používáte. Olivy rozpulte a sýr nadrobte.

Krok 3: Na dresink smíchejte jogurt s majonézou a hořčicí. Podle chuti přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Pokud používáte tuňáka v oleji (na dané množství těstovin dejte jednu velkou nebo dvě malé plechovky), majonézu s jogurtem klidně vynechte.

Krok 4: Teď už jen vše smíchejte, dochuťte a můžete podávat! Salát je nicméně nejlepší, když se trochu rozleží.

Tip: Zeleninu a sýry obměňte dle toho, co máte zrovna doma. Místo tuňáka můžete dát zbytky různých uzenin, pečeného masa nebo třeba uzenou rybu, prostě téměř cokoli, co vás napadne. Salát je navíc skvělý i z rýže, jen pak vyměňte hořčici za sójovou omáčku.

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *