Těstoviny orecchiette s brokolicí a ricottou

Jihoitalská Apulie dala světu spoustu skvělého jídla a patří sem i těstoviny ve tvaru malého ouška – orecchiette. Tradičně se připravují s brokolicí a téměř neodmyslitelně k nim patří i ricotta. Jejich absolutní jednoduchost vás nadchne.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 15 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 porce

250 g těstovin orecchiette
150 g brokolice
3 ančovičky
6 cherry rajčátek
4 lžíce ricotty
sůl
pepř barevný mletý
2 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

Krok 1: Orecchiette koupíte v obchodech, ale můžete si je vyrobit doma: jeden hrnek mouky smíchejte se špetkou soli a asi 70 ml vody a vypracujte těsto. Z odleželého těsta odkrajujte tenké kousky, promáčkněte do nich palec – a malé ouško je na světě. Těstoviny pak uvařte v osolené vodě na skus.

Krok 2: Do vařící vody přidejte i brokolici, aby těstoviny pochytily intenzivní brokolicovou chuť. Po scezení těstoviny na okamžik odložte a brokolici prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovala barvu i křupavost. Nebojte se, horkost orecchiette ji pak ještě dostatečně prohřeje zpět.

Krok 3: Zatímco se těstoviny vaří, připravte si zbytek surovin. Tři až čtyři filety z ančoviček v oleji nakrájejte na drobné kousky. Rajčátka příčně rozpulte, kdo chce, může je řeznou stranou zlehka opéct na pánvi na olivovém oleji, ale není to nutné. Uvařené těstoviny smíchejte s oblanšírovanou brokolicí, ančovičkami, rajčaty a podle chuti i dvěma lžícemi olivového oleje.

Krok 4: Těstoviny rozdělte na talíře a do každé přidejte pár lžiček ricotty. Poprašte hrubě mletým barevným pepřem a ihned podávejte.

Tip: Budete-li rajčata opékat, můžete k nim přidat i stroužek prolisovaného česneku.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře