Těstoviny s kuřecími játry a šalvějí

Restováním játra změknou a rozmačkáním vytvoří krémovou konzistenci. Šalvěj jim dodá nevtíravou vůni, stejnou službu jim prokáže i tymián nebo estragon. Pečená sekaná játra jsou specialitou aškenázských židů, kteří žili na území římské říše v 1. tisíciletí, proto jsou populární po celé Evropě i za oceánem.

DO 30 MINUT
2 PORCE

SUROVINY (2 PORCE)

cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej 2 lžíce
kuřecí játra 400 g
šalvěj (nebo 1 snítka tymiánu či estragonu) 4 lístky
brandy nebo bílé víno 125 ml
kuřecí vývar nebo voda dle potřeby cca 1 lžíce
sušené těstoviny (nebo 160 g čerstvých těstovin) 200 g
máslo 70 g
najemno nastrouhaný parmazán 4 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP

V hrnci uvařte alespoň 2 l vody a osolte ji.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, česnek oloupejte a podélně rozpulte, podle chuti vyjměte klíček. V jiném hrnci nebo velké pánvi rozehřejte olej a česnek a cibuli opékejte za občasného míchání na středním stupni doměkka.

Mezitím opláchněte játra, osušte je papírovou utěrkou, zbavte viditelných blanek a nakrájejte nahrubo. Šalvěj nasekejte nahrubo, z tymiánu a estragonu otrhejte lístky.

Na zlátnoucí cibuli vsypte játra a bylinky, zvyšte teplotu a krátce orestujte ze všech stran. Osolte, opepřete, podlijte brandy či vínem a restujte doměkka, zhruba 4–5 minut. Pokud se játra a cibule připalují, přilijte trochu vývaru nebo vody.

Ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Sceďte je, ponechte 1 hrnek vody a těstoviny vsypte k játrům. Zvyšte teplotu, přilijte trochu scezené vody a vmíchejte máslo. Játra vytvoří omáčku a obalí těstoviny.

Dochuťte solí a pepřem, posypte parmazánem a podávejte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře