Thajská dýňová polévka s kari, chilli a kokosovým mlékem

Dýňová polévka je u nás tak oblíbená, že pomalu každý už na ní má svůj osvědčený recept. Jestli vy ten svůj teprve hledáte, zkuste, jak ji vařím já. Pěkně krémovou i bez zahušťování, lehce pikantní díky chilli a zázvoru a krásně vonící po kari a limetce. Jen pozor, nejspíš ji pak budete muset vařit celý podzim!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na polévku

1 cibule
1 chilli paprička
2 lžíce čerstvého zázvoru
3 lžíce řepkového oleje
2 lžíce červené kari pasty
1 dýně hokaido
2 stroužky česneku
900 ml vody
400 ml kokosového mléka
1 limetka
1 lžička soli

K podávání

1 hrst dýňových semen
1 hrst pražených nesolených arašídů
chilli koření
čerstvý koriandr

Postup

Krok 1: Dýni (hokkaido nemusíte loupat, jiné druhy ano) rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky.

Krok 2: Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, zázvor a chilli papričku.

Krok 3: Přidejte dýni, nasekaný česnek a libovolnou kari pastu nebo asi lžíci kari koření. Ještě chvíli restujte, až se koření rozvoní, poté osolte, zalijte kokosovým mlékem (to můžete vynechat, viz Tip) a vodou a pod pokličkou vařte asi 20 minut doměkka.

Krok 4: Mezitím si můžete opražit tykvová či dýňová semínka nebo arašídy se špetkou kari, kterými polévku posypejte, aby byla výživnější.

Krok 5: Měkkou dýni poté tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s opraženými semínky a buráky, čerstvým koriandrem, chilli a další limetou.

Tip: Pokud nemáte rádi nebo nechcete kupovat kokosové mléko, dýni povařte jen s vodou, ale na závěr do polévky přidejte smetanu nebo žervé, které ji také krásně zahustí a zjemní.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/thajska-dynova-polevka-s-kari-chilli-a-kokosovym-mlekem-58865
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře