Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Už dlouho jsem měla hroznou chuť na krevety a protože miluju polévky a v zimě tuplem, volba byla jasná, bude Tom yum. Pokud nechcete krevety, klidně je můžete vyměnit za kuřecí maso. Ale s krevetami je to nej :).

Ingredience na 2 porce

1 velkou lžíci chilli pasty Tom yum
1 l drůbežího vývaru (nebo klidně rybí)
100 g krevet (já použila předvařené malé, jiné jsou u nás nesehnatelné)
kousek galangalu nebo zázvoru (dala jsem sušený galangal do “čajového vajíčka”)
1 – 2 jarní cibulky
1 lžíce rybí omáčky
6 krémových žampionů (případně hlívu)
6 cherry rajčátek
2 limetové listy
šťáva z limety
2 chilli papričky
2 stonky citronové trávy (opět jsem použila sušenou, namočenou)
2 lžíce třtinového cukru
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce oleje

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1
Všechny ingredience si připravte předem, pak už se to tam hází jedno po druhém.

2
Citronovou trávu, pokud máte čerstvou, tak ji tupou stranou nože pomlaťte. Koriandr pokrájejte. Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky, stejně tak i rajčátka. Chilli papričky můžete nechat celé nebo nakrájet. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na drobno. Galangal či zázvor, pokud máte čerstvý, tak také očistěte. Krájet jej nemusíte, galangal, zázvor, citronová tráva ani limetkové listy se pak nejí! Slouží jen k dochucení. Sušeného galangalu jsem dala cca vrchovatou malou lžičku, čerstvého dejte cca 2 cm.

3
A teď k samotné přípravě polévky. Na rozpáleném oleji orestujte Tom yum pastu, až se trochu rozvoní, asi tak po minutce, přidejte houby, jarní cibulku, zázvor či galangal, citronovou trávu a rajčata. Minutku zarestujte, přidejte limetové listy a zalijte vývarem. 5 minut povařte a poté přidejte povolené, nezmrzlé krevety, rybí omáčku, cukr, chilli papričky, šťávu z limetky a koriandr a povařte dalších pět minut. Poté je polévka připravena k podávání.

4
Podávejte ihned čerstvé a horké.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře