Thajská polévka TOM YUM GOONG s krevetami a houbami shitake

Hledáte nejlepší recept na polévku Tom Yum Goong (tzv. Tom Yam Kung)? Připravte si tuto asijskou specialitu, třeba i jako hlavní chod, podle našeho návodu!

30 min.
4 porce

Ingredience

6 chlazených předvařených krevet
0,7 litru slabého vývaru (rybí či zeleninový)
půl hrnku bambusových výhonků
400 ml kokosového mléka
svazek čerstvého koriandru
1 limeta
1 menší bílá cibule
2 stroužky česneku
4 kolečka kořene zázvoru
50 g hub shitake
50 ml sojové omáčky
100 ml vody
4 chilli papričky
2 keříková rajčátka
1 lžíce oleje
sůl
pepř
200 g rýžových nudlí

Postup přípravy

Pár hodin před vařením si nachystáme houby shitake. Sušené hlavičky naložíme do sojové omáčky, kterou jsme zředili vodou.

V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme česnek, který jsme si nakrájeli na plátky. Vše zalijeme horkým vývarem a necháme přijít k varu.

Do vroucí polévky přidáme zázvor, chilli papričky, které jsme promnuli v prstech, abychom rozvinuli jejich chuť, bambusové výhonky a houby shitake, které jsme vyjmuli z nálevu. Vše necháme 5 minut povařit.

Dále přidáme na plátky nakrájená rajčátka, šťávu z poloviny limety, chilli omáčku a vše zalijeme kokosovým mlékem, opět necháme pár minut povařit.

Nakonec přidáme krevety, dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem, solí, pepřem a případně také chilli omáčkou, pokud chceme dosáhnout pikantnější chuti.

Polévku podáváme s rýžovými nudlemi uvařenými dle návodu a srpkem limety.

TIP: K polévce servírujte také talířek, na který budete moci odkládat schránky krevet a také zázvor, který polévku skvěle dochutí při vaření, ale k jídlu je příliš tvrdý.

Zdroj: itesco.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře