Tom Yam Kung

Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás prostě nejlepší!

Ingredience

12 velkých nevařených krevet (včetně hlavy a krunýře, odřízněte oči a zbavte je střívka na hřbetě, chcete-li) + hrst krevetích hlav navíc
2 chilli papričky ptačí oko (roztlučené v hmoždíři nebo chopperu, viz Něco navíc)
3 plátky galganu (nebo zázvoru), může být sušený
6 listů kafirové limety nebo 8 sušených (pomačkaných)
1 stonek citronely, pouze bílá část – potlučená, ale v celku
1 lžíce chilli pasty (nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta)
6 drobných žampionů, rozpůlených, či hrst nakrájené hlívy ústřičné
cca 2 lžičky rybí omáčky + navíc
3 lžíce limetové šťávy
čerstvý koriandr na posypání a plátky limety na ozdobu, nemusí být

Příprava jídla

1 V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Přidejte všechny hlavy z krevet (pokud chcete, nechte si dva pěkné velké exempláře v celku na ozdobu) a případně i krunýře, pokud preferujete krevety v polévce vyloupané. Vařte, dokud se voda nezačne zbarvovat dooranžova. Vývar nechte lehce zredukovat (cca na 650 ml), pak sceďte, odstraňte přitom hlavy a vyloupané krunýře.

2 Přidejte chilli papričky, galgan, limetové listy, citronovou trávu, chilli pastu a houby, přiveďte k varu. Přidejte krevety a rybí omáčku. Vařte, aby se krevety zbarvily dooranžova, dochuťte limetovou šťávou, přelijte do misek, ozdobte koriandrem a plátky limety a podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC

Papričky ptačí oko (bird’s eye) mohou být i sušené. Myslete jen na to, že patří k nejpálivějším na světě. Pokud máte rádi ostré jen do jisté míry, raději je nahraďte obyčejnou chilli papričkou.

TIP ŠÉFKUCHAŘE
„Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře