Tradiční polský bigos se sušenými švestkami

Tradiční polská kuchyně využívá podobné suroviny jako ta česká, vepřové maso, houby a kysané zelí doplňuje v tomto receptu papriková klobáska, hovězí maso a sušené švestky. Výsledek je chuťově vynikajicí, určitě zkuste!

NAD 2 HODINY
6–8 PORCÍ

SUROVINY (6–8 PORCÍ)

vepřová plec nebo žebra 300 g
hovězí krk nebo kližka 300 g
vepřové paprikové klobásy 2 ks
cibule 2 ks
sladká mletá paprika 1 lžíce
nové koření 5 kuliček
bobkový list 4 ks
sušené švestky 100 kg
kysané zelí 800 g
sušené houby (ideálně hříbky) 1 velká hrst
uzený bok nebo slanina 200 g
malé brambory 800 g
sádlo 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
cukr
chléb k podávání

POSTUP

Vepřové a hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Houby namočte do malé misky se studenou vodou. V ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo na vysokou teplotu a maso ze všech stran prudce zatáhněte – nejdřív hovězí, poté vepřové.

Do hrnce přihoďte nahrubo nakrájené klobásy a také je opečte, po dvou minutách přidejte nasekanou cibuli a nechte ji krátce zesklovaťet. Přisypte papriku, trochu cukru, nové koření, bobkový list a ještě zarestujte. Přihoďte sušené švestky, kysané zelí i s lákem, houby i s vodou, v níž byly namočené, a oloupané nahrubo nakrájené brambory. Osolte, opepřete a zamíchejte. Hrnec zaklopte a bigos duste v troubě vyhřáté na 130 °C asi 4–5 hodin.

Až hrnec otevřete, maso by se mělo rozpadat. Bigos podávejte s chlebem. Nejlepší je trochu uleželý, tak druhý třetí den.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře