Ovocná buchta nemusí být jen úhledně nakrájená na lákavé řezy. Můžete ji – stejně jako my – natrhat na kousky, přidat trochu jogurtu a aromatické karamelové omáčky s whisky a podávat jako moučník na vidličku. Zkusíte to?
DOBA PŘÍPRAVY 20 minut DOBA VAŘENÍ 40 minut NÁROČNOST střední Ingredience pro: 6 porcí
Na buchtu
1 hrnek hladké mouky
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
20 g měkkého másla
0.3 hrnku cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku mléka
200 g mražených jahod
tuk na vymazání
Whisky omáčka
2 lžíce másla
1/2 hrnku cukru krupice
50 ml whisky
756 ml smetany ke šlehání
K podávání
250 g ovocného jogurtu
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Formu o rozměrech asi 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí.
Krok 2: Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Pak po částech vmíchejte mouku střídavě s mlékem, až vznikne jemné hladké těsto.
Krok 3: Rozmražené (nebo aspoň povolené) jahody či jiné ovoce z letních zásob pokrájejte na kousky a vmíchejte do těsta. Použít můžete samozřejmě i slitý kompot – záleží jen na tom, co a jak jste si v létě schovali na zimní mlsání.
Krok 4: Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá a suchá. Pak buchtu vyndejte a nechte zchladnout.
Krok 5: Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte máslo a přidejte cukr. Za velmi častého míchání nechte cukr zcela rozpustit. Pak přidejte whisky a nechte odpařit alkohol. Jen pozor na ruce, pořádně to zaprská! Když se whisky smísí s karamelem, podlijte smetanou a odstavte z plotny. Během podlévání opět pozor na ruce, čím chladnější smetana je, tím více to prská.
Krok 6: Upečenou buchtu – vlažnou nebo úplně vychladlou – natrhejte na kusy a rozdělte do misek. Přidejte pár lžic ovocného jogurtu a polijte omáčkou. Můžete podávat.