Třená trhaná buchta s whisky, ovocem a karamelem

Ovocná buchta nemusí být jen úhledně nakrájená na lákavé řezy. Můžete ji – stejně jako my – natrhat na kousky, přidat trochu jogurtu a aromatické karamelové omáčky s whisky a podávat jako moučník na vidličku. Zkusíte to?

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 6 porcí

Na buchtu

1 hrnek hladké mouky
1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
20 g měkkého másla
0.3 hrnku cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku mléka
200 g mražených jahod
tuk na vymazání

Whisky omáčka

2 lžíce másla
1/2 hrnku cukru krupice
50 ml whisky
756 ml smetany ke šlehání

K podávání

250 g ovocného jogurtu

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Formu o rozměrech asi 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí.

Krok 2: Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Pak po částech vmíchejte mouku střídavě s mlékem, až vznikne jemné hladké těsto.

Krok 3: Rozmražené (nebo aspoň povolené) jahody či jiné ovoce z letních zásob pokrájejte na kousky a vmíchejte do těsta. Použít můžete samozřejmě i slitý kompot – záleží jen na tom, co a jak jste si v létě schovali na zimní mlsání.

Krok 4: Těsto nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte asi 40 minut dozlatova, dokud nebude špejle po zapíchnutí do středu čistá a suchá. Pak buchtu vyndejte a nechte zchladnout.

Krok 5: Mezitím připravte omáčku. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte máslo a přidejte cukr. Za velmi častého míchání nechte cukr zcela rozpustit. Pak přidejte whisky a nechte odpařit alkohol. Jen pozor na ruce, pořádně to zaprská! Když se whisky smísí s karamelem, podlijte smetanou a odstavte z plotny. Během podlévání opět pozor na ruce, čím chladnější smetana je, tím více to prská.

Krok 6: Upečenou buchtu – vlažnou nebo úplně vychladlou – natrhejte na kusy a rozdělte do misek. Přidejte pár lžic ovocného jogurtu a polijte omáčkou. Můžete podávat.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře