Tropická baba

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 8 skleniček
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
Pečení 0:30

Ingredience

NA MANGOVO-MUČENKOVÝ KRÉM

15 g krupicového cukru
3,5 g pektinu NH
112 g mangového pyré
60 g mučenkového pyré
22 g žloutků
36 g másla nebo 30 g kokosového tuku neutrální chutě i vůně

NA TROPICKÝ KOMPOT

175 g ananasu
18 g medu
18 g másla
vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
0,8 g badyánu
0,4 g růžového pepře
33 g kokosového pyré
33 g mangového pyré
40 g marakujového pyré
1,7 g limetkové kůry

BABA

48 g mléka
32 g másla
2,2 g soli
6,2 g cukru
42 g vajíček
12,2 g droždí
107 g mouky

NA SIRUP

500 g vody
250 g krupicového cukru
111 g mangového pyré
28 g mučenkového pyré
1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
kůra z 1 limety

NA ŠLEHANOU LIMETKOVOU GANACHE

200 g smetany ke šlehání
0,5 vanilkového lusku kůra z poloviny limetky
1,5 g plátkové želatiny
73 g bílé čokolády

NA DOKONČENÍ

malé lístečky bylinek na ozdobení

Příprava jídla

PŘIPRAVTE MANGOVO-MUČENKOVÝ KRÉM

■ Smíchejte cukr s pektinem. Pyré prošlehejte se žloutky a zahřejte zhruba ke 40°C, vmíchejte cukr s pektinem a za stálého míchání přiveďte k 85°C (obr. 1). Odstavte a nechte zchladnout na zhruba 40°C, poté pomocí ponorného mixéru vmixujte máslo nebo olej (obr. 2). Rozdělte do skleniček a dejte chladit.

UVAŘTE TROPICKÝ KOMPOT

■ Ananas nakrájejte na kostičky o hraně maximálně 1 cm. Rozehřejte máslo a med, přidejte vanilku, badyán, pepř a ananas a vařte asi 2 minuty (obr. 3). Vmíchejte ovocná pyré (obr. 4), jemně nastrouhaný zázvor, limetkovou kůru a vařte ještě 2 minuty. Dejte stranou a nechte zchladnout.

UPEČTE BABU

■ V rendlíku zahřejte mléko, máslo, sůl a cukr těsně pod 45°C (obr. 5). Do směsi rozdrobte droždí a rozmíchejte ho. Směs přelijte do mísy, přidejte vejce, mouku a umíchejte hladké těsto (obr. 6). Přendejte ho do cukrářského sáčku a nastříkejte do malých silikonových formiček (obr. 7). Nechte 30 minut kynout (netřeba zakrývat). Potom dejte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte 20–30 minut (podle velikosti formiček). Po upečení musí být baba sušší, ne vláčná.

PŘIPRAVTE GANACHE

■ Na ganache zahřejte smetanu s vanilkou (luskem i semínky) a kůrou a nechte krátce louhovat. Želatinu nechte nabobtnat v ledové vodě. Smetanu přeceďte přes jemné síto a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Bílou čokoládu rozpusťte (zahřejte nad 40 stupňů) a poté do ní po částech vmíchejte horkou smetanu. Nechte nejlépe přes noc v ledničce a poté ušlehejte.

SLADKÁ LÁZEŇ

■ Dejte všechny ingredience na sirup do rendlíku, promíchejte a přiveďte k varu. Odstavte a nechte 30 minut louhovat. Potom přeceďte a odložte stranou.

■ Sirup přelijte do mísy a přisypte upečené a vychladlé baby. Baby nechte nasáknout dle chuti, pokud je nechcete zcela nasáklé, kontrolujte je zhruba po 30 minutách (obr. 8). Velmi záleží na tom, jak moc jsou baby upečené.

DOKONČETE DEZERT

■ Do skleniček s mangovo-mučenkovým krémem rozdělte tropický kompot (obr. 9) (trochu ananasových kostiček si nechte na ozdobu) a do každé vložte po jedné nasáklé babě (obr. 10).

■ Ušlehanou ganache dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ozdobně ji nastříkejte okolo baby a na ni (obr. 11). Ozdobte kousky ananasu a lístečky bylinek.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře