Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem

Překvapení je synonymem prvního dojmu z tradičního tureckého snídaňového pokrmu cilbir. Pošírovaná vejce na hustém jogurtu přelitá chilli máslem? Zabořte do nich lžíci, je to slast.

Suroviny (2 porce)

Zakysaná smetana 200 g
Česnek 2 stroužky
římský kmín 1/2 lžičky
Olivový olej 1 lžíce
čerstvý kopr 1 lžička
Ocet 2 lžíce
Vejce 4 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý kopr, sezamové semínko a mletá paprika k podávání

Kořeněné máslo:

Máslo 3 lžíce
mletá paprika 1/2 lžičky
špetka mleté kurkumy
špetka mletého římského kmínu
špetka kajenského pepře (lze vynechat)
Sůl

Postup

Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, římským kmínem, olivovým olejem a koprem. Podle chuti osolte a opepřete.

Máslo rozehřejte v menším rendlíku na mírném stupni, přidejte koření a sůl, promíchejte a odstavte.

Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci zahřejte vodu s octem až k varu. Jedno vejce vyklepněte do mističky nebo naběračky a jakmile voda začne vřít, rozmíchejte ve středu vír, vejce do něj opatrně vlijte a nechte 3 minuty vařit. Opatrně ho vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte zbylá vejce.

Do hlubšího talíře nebo misky nalijte trochu teplého másla, navrch dejte zakysanou smetanu, na ni posaďte pošírovaná vejce, zakápněte zbylým kořeněným máslem, posypte nasekaným koprem, sezamovým semínkem a mletou paprikou, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře