Tvarohová žemlovka

Kuchyně: evropská
Obtížnost přípravy: Střední
Porce: 4

Seznam surovin

tvaroh měkký 500 gramů
mléko 5 decilitrů
bageta 300 gramů (grahamová)
vejce 4 kusy
cukr třtinový 50 gramů
rozinky 50 gramů
cukr moučkový 50 gramů
cukr krystal 2 lžíce
citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
sůl
máslo (na vymazání)

Postup přípravy

V míse rozšleháme tvaroh s třtinovým cukrem, dvěma vejci a citronovou kůrou. Přimícháme rozinky a necháme stát.

V další míse dobře rozšleháme v mléce dva žloutky, přidáme krystalový cukr a počkáme, až se rozpustí.

Bagetu nakrájíme na plátky. Zapékací formu dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Třetinu plátků bagety postupně namočíme do mléčné směsi a rozložíme je na dno vymazané formy. Přidáme polovinu tvarohové náplně a vše zopakujeme ještě jednou. Na závěr utvoříme vrstvu z poslední třetiny namočených plátků bagety, naplněnou formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.

Zbylé dva bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna. Přidáme prosátý moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Žemlovku vyjmeme z trouby, kterou zahřejeme na nejvyšší teplotu. Povrch žemlovky zakryjeme sněhem, vrátíme ji zpět do trouby a krátce zprudka zapečeme dozlatova.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře