Jestli při pečení řešíte, jak uspokojit touhu dětí či partnera po něčem sladkém, a zároveň si nechcete dezert sami odpírat, ačkoli přiberete snad i jen při pohledu na dort, tvarožník bude přesně pro vás. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé ovesné vločky, přidejte sytý tvaroh a navrch čerstvé ovoce. Na své si tak přijde každý!
DOBA PŘÍPRAVY 15 minut DOBA VAŘENÍ 30 minut NÁROČNOST nízká
Na těsto i drobenku (lze vynechat úplně)
1.5 hrnku ovesných vloček
1 hrst ořechů
1 lžička mleté skořice
3 lžíce hnědého cukru
1/2 kostky másla
Na náplň
3 tučné tvarohy v alobalu
4 vejce
6 lžic hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli
kůra z jednoho citronu
400 g čerstvých jahod
Na vymazání
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já pekla ve dvou menší formách. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Krok 2: Vločky smíchejte s drcenými ořechy (já použila zbytky mandlí a vlašáků), cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Já z hmoty vytvořila pro jeden koláč korpus a pro druhý drobenku, ale uvedené množství bohatě vystačí na korpus i na drobenku pro oba koláče. Dvě třetiny proto natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.
Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
Krok 4: Žloutky utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh (ten z alobalu, ve vaničce je příliš tekutý) a opatrně vmíchejte sníh.
Krok 5: Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.
Krok 6: Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.