Tvarohový koláč s jahodami a ovesnými vločkami

image_pdfimage_print

Jestli při pečení řešíte, jak uspokojit touhu dětí či partnera po něčem sladkém, a zároveň si nechcete dezert sami odpírat, ačkoli přiberete snad i jen při pohledu na dort, tvarožník bude přesně pro vás. Místo moučného těsta a drobenky dejte křupavé ovesné vločky, přidejte sytý tvaroh a navrch čerstvé ovoce. Na své si tak přijde každý!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST nízká

Na těsto i drobenku (lze vynechat úplně)

1.5 hrnku ovesných vloček
1 hrst ořechů
1 lžička mleté skořice
3 lžíce hnědého cukru
1/2 kostky másla

Na náplň

3 tučné tvarohy v alobalu
4 vejce
6 lžic hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli
kůra z jednoho citronu
400 g čerstvých jahod

Na vymazání

tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já pekla ve dvou menší formách. Na velkou koláčovou formu uberte asi třetinu ingrediencí na drobenku, náplně může být stejně. Formy vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Krok 2: Vločky smíchejte s drcenými ořechy (já použila zbytky mandlí a vlašáků), cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Já z hmoty vytvořila pro jeden koláč korpus a pro druhý drobenku, ale uvedené množství bohatě vystačí na korpus i na drobenku pro oba koláče. Dvě třetiny proto natlačte na dno forem a třetinu si nechte na posypání.

Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

Krok 4: Žloutky utřete s cukrem, přidejte citronovou kůru, vanilku, tvaroh (ten z alobalu, ve vaničce je příliš tekutý) a opatrně vmíchejte sníh.

Krok 5: Směs natřete na korpus. Pokud se rozhodnete dělat tvarožník bez korpusu, dejte směs přímo do vymazané formy, je moc dobrý i bez vloček. Obložte půlkami jahod řezem nahoru.

Krok 6: Pokud děláte i drobenku, posypejte zbytkem vločkové směsi a pečte asi 30 minut při 170 °C. Před krájením nechte úplně vychladnout.

Tip: Já jsem upekla jeden koláč jen s korpusem a jeden jen s drobenkou, nicméně množství vloček by krásně vystačilo na obojí u obou koláčů. Další možnost je pak těsto vynechat úplně – když formu vymažete a vysypete, tvarožník vám půjde hezky vyklopit i bez něj. Příště bych ze 2/3 směsi udělala korpus a z 1/3 drobenku.

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *