Tvarohový koláč s malinovou omáčkou

Klasický tvarohový koláč dovedený k absolutní dokonalosti. Dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut 
+ chlazení
Pečení 0:45

Ingredience

100 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku
1 vejce
100 g másla, změklého
strouhaná kůra z 1/2 biocitronu

NA NÁPLŇ

160 g másla
425 ml mléka
500 g měkkého tvarohu (v kostce)
2–3 vejce
1 sáček vanilkového pudinku
1 lžíce rumu tuzemáku
175 g krupicového cukru

NA MALINOVOU OMÁČKU

250 g malin
65 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.

2 Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.

3 Troubu předehřejte na 150°C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

4 Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.

NĚCO NAVÍC

Tvarohová náplň je u tohoto koláče poměrně tekutá. Pokud vaše trouba peče méně zespodu, může se stát, že těsto ve středu koláče bude nedopečené. Lze tomu předejít několika způsoby.

Těsto na koláč si předpečte tzv. naslepo. Vychlazené těsto vtlačte do formy vystlané pečicím papírem. Dno koláče propíchejte vidličkou. Pak na něj položte zeshora další arch pečicího papíru a zasypte ho suchými fazolemi (budete jich potřebovat cca 500 g). Díky nim se těsto u okrajů formy během pečení nezbortí a dno koláče zůstane rovné. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10–15 minut, dokud nebude těsto pevné. Těsto by mělo být skoro upečené, ale vyndat z trouby byste ho měli dříve, než začne zlátnout. Odstraňte fazole i pečicí papír a předpečené těsto naplňte tvarohovou směsí. Pokračujte podle receptu.
Používejte hustý tvaroh v kostce. Vaničkové tvarohy jsou řídké, a není tudíž třeba je tolik ředit mlékem. Máte-li k dispozici pouze tvaroh ve vaničce, snižte množství mléka v receptu.

TIPY & TRIKY

Těsto má vysoký podíl másla, při jeho zpracovávání je proto nutné postupovat rychle, jinak se začne lepit a změklé máslo se vsákne do mouky. Po vypracování potřebuje odpočinek v lednici: aby se snadno přesunulo do formy, musí být dobře vychlazené.
Na velikosti formy záleží. Rozpis ingrediencí v receptu odpovídá koláčové formě o průměru 30 cm. Vrstva náplně v koláči by měla být nízká. Příliš vysoká vrstva náplně se za uvedený čas neupeče a může rozmáčet těsto ve středu koláče. Pokud je vaše forma menší, snižte i množství surovin.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře