Tvarohový koláč s medem

Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu… to je ta pravá hřejivá zimní lahoda!

Ingredience

170 g hladké mouky
70 g másla, studeného
70 g moučkového cukru
1 vejce, našlehané

Na tvarohový krém:

70 g másla
150 g krupicového cukru
350 g plnotučného tvarohu
4 lžíce medu
3 vejce, žloutky a bílky odděleně
20 g hladké mouky
semínka z jednoho vanilkového lusku

Na ozdobení:

50 g hnědého cukru
1 lžičku skořice
50 g mandlí nasekaných na lupínky

Příprava jídla

1. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.

3. Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.

4. Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.

Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře