Tvarohový mazánek

Seznam surovin

mouka pšeničná hladká 500 gramů (prosátá)
tvaroh měkký 250 gramů
cukr moučkový 170 gramů
Hera 150 gramů
vejce 2 kusy (velká)
mandle 60 gramů (oloupané)
rozinky 60 gramů (opláchnuté)
rum hnědý – tuzemský 2 lžíce (popř. pár kapek rumové tresti)
voda 1 lžíce (horká)
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 citronu)
sůl

Postup přípravy

Mouku prosejeme s práškem do pečiva, rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Ve větší nádobě vyšleháme změklý tuk s cukrem a lžící horké vody, vmícháme kůru a po jednom zašleháme vejce. Do směsi přidáme tvaroh, špetku soli a nakonec zlehka vmícháme směs mouky, rozinky v rumu a dvě třetiny mandlí. Vše důkladně promícháme rukama, vypracujeme těsto a vytvoříme hladký bochánek bez povrchových prasklin.

Bochánek dáme na plech vyložený papírem na pečení, vrch posázíme zbylými mandlemi a zatlačíme je do těsta.

Pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C 20 minut, teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme ještě dalších 30 – 35 minut. Mazánek necháme vychladnout na mřížce, zabalíme jej do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne rozležet. Před podáváním pocukrujeme.

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Snadný
Doba přípravy: 70 min.
Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře