Tvarožník s ostružinami

Tenhle tvarožník je sladký jen decentně, náplň je hedvábná, jemná a neodolatelná! Pokud vám zbude, uchovejte jej v lednici, kde vydrží pár dnů – v redakci ale po focení zmizel ihned. Do posledního kousku!

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na dortovou formu o průměru 24–26 cm
Doba přípravy: Do hodiny 
+ odležení
Pečení 1:40

Ingredience

NA KŘEHKÉ TĚSTO

100 g hladké mouky
30 g moučkového cukru + navíc na pocukrování
50 g másla, studeného, nakrájeného na kostičky
1 velký žloutek nebo 2 malé
1 lžíce studené vody

NA NÁPLŇ

170 g másla, změklého
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce, žloutky a bílky oddělené
šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 kg tučnějšího tvarohu z vaničky
120 g jemné krupičky
4 lžíce kukuřičného škrobu
velká hrst ostružin

Příprava jídla

1 Na křehké těsto rychle zpracujte všechny ingredience dohromady (nejlépe v robotu), zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout v lednici.

2 Dortovou formu vyložte po dně i bocích pečicím papírem. Těsto namačkejte na dno formy, vrstva těsta bude poměrně tenká, pak propíchejte vidličkou a dejte předpéct na cca 10 minut na 200°C. Nechte zchladnout.

3 Utřete máslo s oběma cukry do pěny, následně přidejte žloutky, šťávu a kůru z citronu. Pak vmíchejte tvaroh a krupičku smíchanou se škrobem. Nakonec ušlehejte bílky do sněhu a vmíchejte zlehka do tvarohu.

4 Vlijte hmotu do formy, povrch tvarohu posypte ostružinami. Dejte do trouby rozehřáté na cca 160°C a pečte 1,5–2 hodiny. Pečte raději déle a zvolna – okraje hotového tvarožníku by měly být pevné, střed jen lehounce třaslavý. Pokud tvarožník moc tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Po upečení nechte úplně vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky, aby se tvarožník nepropadl. Vychladlý vyjměte z formy, pocukrujte a podávejte.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře