Uzbecký plov

Seznam surovin

rýže dlouhozrnná 500 gramů
hovězí maso 500 gramů (přední)
mrkev 700 gramů
cibule 2 kusy
rozinky 150 gramů
česnek 2 kusy (palice)
koriandr 2 lžičky (mletý)
kurkuma 2 lžičky
kmín římský 1 lžička (drcený)
olej 4 lžíce
sůl
petržel hladkolistá (k podávání)

Postup přípravy

1. Maso očistěte a nakrájejte na kostky, mrkev na tenké nudličky, cibuli na klínky, z česneku odstraňte volné slupky, ale jinak ho neloupejte a nechte ho vcelku. V hrnci rozpalte polovinu oleje a orestujte na něm maso. Odložte ho stranou, přidejte do hrnce olej a orestujte cibuli, česnek a mrkev dozlatova. Pak do hrnce vraťte maso, zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu.

2. Přidejte česnek a vařte 15 minut, pak vsypte rozinky a krátce povařte. Vyjměte česnek (ale nevyhazujte ho), přidejte koření a propláchnutou rýží. Dolijte vodou, aby sahala asi 2 cm nad rýži, a vařte, dokud rýže i maso nezměknou. Plov podávejte na tácu, posypaný nasekanou petrželkou a ozdobený palicemi česneku.

Poznámka k receptu

Možná jste už ochutnali různé úpravy rýže pod názvy pilaf, pulao nebo polo. Oblíbený uzbecký plov je ze stejné rodiny, jde o kořeněné rýžové jídlo z jednoho hrnce.

Kuchyně: evropská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 90 min.
Porce: 6
Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře