Uzené maso vařené v kofole

Když jsem před lety viděla poprvé podobný recept na sváteční šunku vařenou v Coca-Cole, pomyslela jsem si něco o bláznivých Američanech a ignorovala ho. Kolem Vánoc se ale vždy odněkud vynořil… Letos jsem si řekla, že přišel čas jídlo vyzkoušet. Jak to dopadlo?

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 45 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 700 gramů

Budete potřebovat

700 g uzeného masa
1 l kofoly
3 hřebíčky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
4 kuličky celého černého pepře

Na potírání

1 lžíce tekutého medu
1 lžička dijonské hořčice

Při přípravě jsem trochu improvizovala – vzhledem k nejistému výsledku jsem nechtěla napoprvé použít velký kus šunky prémiové kvality. Vybrala jsem si proto menší kousek uzené kotlety a rozhodla jsem se, že na nálev použiju kofolu… Můj verdikt? Výsledná chuť je silná, uzená a sladko-slaná. Napoprvé vás překvapí, má v sobě ale něco, co vás nutí sáhnout po dalším soustu.

Postup

Krok 1: Uzené maso opláchněte a vložte do hrnce, do kterého se vejde tak akorát. Zalijte ho kofolou, aby bylo celé ponořené. Přidejte všechno koření, přiveďte k varu a zvolna vařte asi hodinu a půl. Poté odstavte a nechte v nálevu krátce zchladnout.

Krok 2: Troubu předehřejte na 180 stupňů. V malé misce dobře prošlehejte tekutý med a ostrou hořčici. Maso vyjměte z nálevu a ostrým nožem udělejte na povrchu zářezy do hloubky asi 2–3 cm těsně vedle sebe – povede vás fotografie.

Krok 3: Maso vložte do malého pekáčku a povrch dobře potřete připravenou medovo-hořčičnou marinádou. Podlijte trochou nálevu a krátce v troubě opečte, postačí 15 minut. Nechte odležet a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky.

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře