V tomhle výrazně kořeněném tradičním pokrmu hraje jednu z hlavních rolí pohanka, díky kousku uzeného ale kontrabáš berou na milost i zapřísáhlí odpůrci „zrní“. Nejlíp chutná s miskou domácího kvašeného zelí.
Ingredience pro: 2 porce
Budete potřebovat:
400 g brambor
100 g pohanky
1 ks cibule
3 stroužky česneku
150 g uzeného masa
1 lžíce sádla
1 špetka kmínu
1 lžička sušené majoránky
1 lžička soli
1 špetka pepře
Postup
Krok 1: Pohanku na sítu propláchněte, zalijte dvojnásobkem vroucí vody a nechte pod pokličkou minimálně 30 minut dojít. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka a sceďte.
Krok 2: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Uzené maso (nebo i zbytek anglické slaniny či kousek domácí klobásky) rovněž nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli společně s uzeným krátce osmažte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, scezené vařené brambory, připravenou pohanku a promíchejte. Směs osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.
Krok 3: Menší pekáček vymažte tukem, směs do něj navršte a asi 10–15 minut zapékejte, až se chutě propojí a povrch částečně zezlátne. Podávejte horké s miskou domácího kvašeného zelí.
Můj tip:
Kontrabáš můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem, konzervativní strávníci ho tak přijmou lépe. V některých oblastech se k němu přidává i pikantní ovčí brynza.
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz