Valašký kontrabáš

V tomhle výrazně kořeněném tradičním pokrmu hraje jednu z hlavních rolí pohanka, díky kousku uzeného ale kontrabáš berou na milost i zapřísáhlí odpůrci „zrní“. Nejlíp chutná s miskou domácího kvašeného zelí.

Ingredience pro: 2 porce

Budete potřebovat:

400 g brambor
100 g pohanky
1 ks cibule
3 stroužky česneku
150 g uzeného masa
1 lžíce sádla
1 špetka kmínu
1 lžička sušené majoránky
1 lžička soli
1 špetka pepře

Postup

Krok 1: Pohanku na sítu propláchněte, zalijte dvojnásobkem vroucí vody a nechte pod pokličkou minimálně 30 minut dojít. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka a sceďte.

Krok 2: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Uzené maso (nebo i zbytek anglické slaniny či kousek domácí klobásky) rovněž nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli společně s uzeným krátce osmažte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, scezené vařené brambory, připravenou pohanku a promíchejte. Směs osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.

Krok 3: Menší pekáček vymažte tukem, směs do něj navršte a asi 10–15 minut zapékejte, až se chutě propojí a povrch částečně zezlátne. Podávejte horké s miskou domácího kvašeného zelí.

Můj tip:

Kontrabáš můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem, konzervativní strávníci ho tak přijmou lépe. V některých oblastech se k němu přidává i pikantní ovčí brynza.

Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 25 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře