Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem

Tradiční kynutý koláč z Valašska je velký jako pizza a nesmí na něm chybět křupavá drobenka. Upečte si ho s voňavou hruškovou náplní podle receptu známého cukráře Josefa Maršálka.

4 KS PORCE NAD 2 HODINY

SUROVINY (4 KS PORCE)

TĚSTO:

špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 500 g
sádlo 100 g
mléko 250 g
žloutky 2 ks
droždí 20 g
cukr krupice 75 g
mořská sůl 5 g

NÁPLŇ:

hrušky, nejlépe plošťky 4 kg
melasa 100 g
hnědý cukr 100 g
rum 100 g
mletý badyán 10 g
mletá skořice 1 g

DROBENKA:

hladká špaldová mouka 110 g
máslo 55 g
cukr krupice 55 g
špetka soli

DOKONČENÍ:

máslo na pomazání 200 g
mletý perník na posypání
rum podle chuti

POSTUP

TĚSTO: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat. Mezitím připravte náplň a drobenku.

NÁPLŇ: Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v pekáčku do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.

DROBENKA: Ze všech ingrediencí vypracujte krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.

Těsto rozdělte na 4 bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý kruh pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple ještě asi hodinu kynout.

Upečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8–9 minut. Ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou. Podávejte nejlépe s bílou kávou či meltou.

TIP: Původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily doměkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení ovoce.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře