Valašské hrušťáky

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže Král valašských frgálů.

Počet porcí: na 2 koláče
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
Pečení 0:20

Ingredience

200 g hladké mouky + na poprášení a vál
50 g hrubé mouky
15 g čerstvého droždí
30 g moučkového cukru
asi 150 ml vlažného mléka
50 g másla, rozpuštěného + na plech
2 žloutky
špetka nastrouhané kůry z biocitronu
špetka soli
1 vejce na potření, rozšlehané
30 g másla + 2 lžíce rumu na závěrečné pokapání koláče

NA NÁPLŇ

400 g sušených hrušek, opláchnutých
4 lžíce švestkových povidel nebo rybízové zavařeniny
2 sáčky vanilkového cukru
4 lžíce strouhaného perníku
svitek skořice + 5 hřebíčků
3–4 lžíce rumu tuzemáku

NA DROBENKU

60 g hrubé mouky + 40 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr + 40 g másla

Příprava jídla

1 Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout. Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku. Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

3 Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout. Předehřejte troubu na 180 °C.

4 Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře