Vandrácký chleba na klacku na ohni

Vandrácký chleba na klacku na ohni

Na klacky namotané chlebové těsto je mnohem zábavnější než obligátní krajíc chleba ke špekáčkům, a navíc bude opékání bavit i děti. Těsto můžete ochutit česnekem a bylinkami nebo ho naopak upéct na sladko na způsob trdelníku, tak s námi pojďte rozdělat oheň!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 8 kusů

400 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
50 g tuku
135 ml vody
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička sušených bylinek

Postup

Krok 1: Základní „indiánský“‎ chléb sice připravíte jen z vody a mouky, ale my si uděláme trochu sofistikovanější verzi. Mouku smíchejte s rozpuštěným tukem (sádlo, máslo nebo i margarín), solí, kypřicím práškem, česnekem, bylinkami (já dala provensálské, ale super je i oregano, tymián a další) a vodou nebo mlékem.

Krok 2: Vše asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto. Pokud to jde moc ztuha, nechte ho přikryté 10 minut odpočinout a pak pokračujte. Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vyválejte tenkého hada. Takto připravené těsto vám vydrží i několik hodin, takže můžete v klidu předchystat doma.

Krok 3: Na čerstvě ulomený klacek nebo prut (suchý by vám mohl chytnout) z nejedovatého stromu (např. bez nebo líska) pak hady namotejte tak, aby zakrývaly i jeho konec. Pečte mimo plameny asi 20 minut, až je těsto uvnitř suché a propečené. Je výborné ke špekáčkům nebo kotlíkovému guláši.

Tip: Když vynecháte česnek a bylinky, můžete těsto namotané na klacku před nebo po pečení obalit ve skořicovém cukru a s trochou fantazie ho pak nazývat domácí trdelník.
image_pdfUložit recept do PDFimage_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře