Vanilkové dortíky s karamelem

Ingredience

180 g krupicového cukru
150 ml mléka
300 ml dvanáctiprocentní smetany
1 vejce
semínka z jednoho vanilkového lusku
šlehačka na ozdobení

Příprava jídla

1. Čtyři lžíce vody a 150 g cukru pomalu, za stálého míchání zahřívejte v silnostěnném kastrolu až do rozpuštění cukru. Zvyšte teplotu a pět minut vařte, už bez míchání. Část karamelu rozdělte do malých silnostěnných misek a dejte vychladit.

2. Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Mléko a smetanu nalijte do pánve, přidejte vanilková semínka a přiveďte k varu. Na půl hodiny odstavte, aby se vůně vanilky rozvinula. V misce mezitím prošlehejte vejce se zbylým cukrem a proceďte na ně vanilkové mléko. Promíchejte a rozlijte do misek s karamelem.

3. Misky vložte do pekáčku a zalijte vařící vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. V troubě pečte třicet až pětatřicet minut, až bude obsah pevný, ale ještě se bude trochu chvět. Misky vyjměte, překryjte fólií a po zchladnutí je dejte na tři hodiny nebo přes noc vychladit do ledničky.

4. Misku s dortíkem obkružte nožem, vyklopte na talířek a ozdobte zbylým karamelem a šlehačkou.

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře