Vánočka po španělsku – Roscón de Reyes

Dobrá zpráva pro všechny rozinkodlouby – ve Španělsku myslí i na ně a vánočky pečou bez těchto malých hnědých potvůrek! Tříkrálový věnec Roscón de Reyes je ovoněný pomeranči, ozdobený kandovaným ovocem a bez pletení, ale jinak je podobný naší máslové vánočce. Vyzkoušíte?

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 2 kusy

Na těsto

30 g čerstvého droždí
120 g cukru krupice
650 g hladké mouky
180 ml teplého mléka
3 vejce
125 g másla
kůra z jednoho pomeranče
kůra z jednoho citronu
2 lžíce rumu
2 lžíce vody z pomerančového květu
1 špetka soli

Na ozdobu

pomeranč
kandované ovoce
mandlové lupínky
cukr

Postup

Krok 1: Suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Zdobit můžete chemicky neošetřeným pomerančem (nebo okrájejte kůru), kandovaným ovocem (já dala citronát a třešně), plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Ten seženete na internetu a v cukrářských potřebách (někdy se označuje též jako granulovaný). Vodu z pomerančových květů klidně vynechejte, ale hodí se i do jiných dezertů a nádherně voní. Koupíte také na internetu a v arabských potravinách.

Krok 2: Droždí rozdrobte do misky se lžící cukru a míchejte do rozpuštění, přidejte 3 lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít, já na to používám na 50 °C zahřátou a již vypnutou troubu.

Krok 3: Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, dvě celá vejce a jeden žloutek (jeden bílek nechte na potření), citronovou a pomerančovou kůru (vždy jen její barevnou část), rozpuštěné máslo, rum, vodu z pomerančových květů a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek.

Krok 4: A teď to nejdůležitější: těsto musíte asi 10 minut rukama nebo v robotu poctivě hníst, aby bylo krásně hladké a lesklé. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

Krok 5: Uvedená dávka vystačí na jeden velký a jeden menší věnec, můžete ale těsto rozdělit dle libosti. Jen nezapomeňte, že ještě nakyne (a také otvor se tím pádem zmenší). Přímo na pečicím papíře nebo pomaštěném plechu udělejte kouli a ze středu ji roztahujte. Nechte další hodinu kynout.

Krok 6: Vykynutý věnec potřete rozšlehaným bílkem a ozdobte plátky pomeranče, mandlemi, kandovaným ovocem a perlovým cukrem.

Krok 7: Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Španělé věnec často ještě rozříznou, naplní ušlehanou smetanou a doprostřed dají zlatou královskou korunu.
5 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře