Vánoční čatní

Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 5 malých skleniček
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 1:10

Ingredience

1 lžíce rostlinného oleje
2 velké šalotky, nakrájené
2 červené chilli papričky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
75 g sušených brusinek
1 kg švestek, zbavených pecek a nakrájených nahrubo
250 g (zhruba 1 větší) jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených
2 hvězdičky badyánu
1 svitek skořice
1 lžíce žlutých hořčičných semínek
400 ml červeného vinného octa
250 g světlého třtinového cukru muscovado
150 g krupicového cukru
1/2 pomeranče, kůra nastrouhaná, šťáva vymačkaná

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.

2 Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře