Vánoční kulíšek z Lagarta

Neskutečně efektní, originální a hlavně neodolatelný. Zákusek ve formě vánočního kulíška si můžete vychutnat nejen v podnicích Lagarto, ale také doma!

NAD 2 HODINY
20 KS PORCÍ

SUROVINY (20 KS PORCÍ)

JABLEČNÁ NÁPLŇ:

jablka 300 g
jablečná šťáva 300 g
pektin 20 g
cukr krystal 50 g
glukóza 40 g
mletá skořice 2 g

GANÁŽ:

smetana 33% (1) 115 g
invertní cukr 13 g
glukóza 13 g
bílá čokoláda 165 g
smetana 33% (2) 340 g

DÁLE BUDETE POTŘEBOVAT:

linecké těsto (syrový stav) 300 g
vanilkový pudink 700 g
bílá čokoláda 320 g
červená poleva 500 g
strouhaný kokos na dozdobení
raffaello 1 balení

POSTUP

Jablečná náplň: Jablka nakrájejte na malé kostičky. Společně s jablečnou šťávou, glukózou a skořicí je dejte vařit.

Cukr s pektinem smíchejte a přidejte do vařící se směsi. Hotovou směs dejte vychladit do lednice.
Ganáž: Smetanu (1) s invertním cukrem a glukózou dejte vařit na 80 °C. Takto ohřátou směs nalijte na bílou čokoládu a rozmixujte tyčovým mixérem.

Po rozmixování přidejte smetanu (2) a znovu mixujte. Hotovou ganáž musíte nechat 24 hodin v lednici.
Dokončení: Linecké těsto rozválejte na plát o tloušťce max. 3 mm. Rozválené těsto dejte do předem vymazané tartaletkové formičky o průměru 6 cm. Takto připravené těsto dejte cca na hodinu vychladit do lednice a následně pečte na 160 °C / 15 minut.

Po upečení ještě teplé vyndejte z formičky a nechte vychladit. Mezitím si připravte vanilkový pudink dle návodu. Také nechte vychladit.

Na přípravu vrchního patra kulíška budete potřebovat silikonovou formu o průměru max. 5 cm. Kulíšky plňte do 3/4 formičky lehce našlehanou ganáží. Jablečnou směs vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte do středu formičky, aby se vám forma zaplnila. Naplněnou formičku dejte cca na 2 hodiny do mrazáku.

Po ztuhnutí vyndejte z formiček a namáčejte nejprve do rozpuštěné bílé čokolády, kterou nechte zatuhnout. Poté namáčejte do rozehřáté červené polevy a nechte opět zatuhnout.

Takto vytvořené kulíšky budete pokládat na tartaletku naplněnou vanilkovým pudinkem. Strouhaný kokos použijte na dozdobení okrajů kulíška. Raffaello použijte na jeho špičku.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře