Vánoční linecký koláč

Klasické těsto, které používáte na linecké cukroví, můžete použít i na pečení tohoto koláče, který bude krásnou i chutnou ozdobou štědrovečerní tabule.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 30 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 1 forma o průměru 25 cm

Na těsto

300 g hladké mouky
150 g másla
80 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra
1 vanilkový lusk

Na dohotovení

300 g malinového džemu

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku a moučkový cukr. Vmíchejte semínka vanilkového lusku a trošku nastrouhané citronové kůry.

Krok 2: Přidejte žloutky, pokrájené změklé máslo a a vše důkladně propracujte.

Tip: Na těsto můžete použít i špaldovou mouku nebo polovinu hladké nahraďte mandlovou moukou.

Krok 3: Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte asi 2 hodinky v chladu. Pak z něj odeberte jednu třetinu. Větší část těsta vyválejte na velikost formy tak, aby těsto vystačilo i na okraje.

Krok 4: Formu vymažte máslem, těsto přeneste a přebytečné okraje seřízněte. Na několika místech ho propíchněte vidličkou. Pak naneste vrstvu džemu a uhlaďte.

Krok 5: Zbylé těsto vyválejte a vykrajujte různé vánoční tvary. Vyskládejte je na koláč a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky.

5 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře