Vánoční medové perníčky

Seznam surovin

Perníčky:

mouka pšeničná hladká 500 gramů
kypřící prášek do pečiva 5 gramů
cukr moučkový 170 gramů
kakao 15 gramů (holandské)
sůl 1 špetka
skořice 1/2 lžíce (mletá)
zázvor 1/4 lžíce (mletý)
hřebíček 1/4 lžíce (mletý)
med 180 gramů
máslo 30 gramů
rum 10 mililitrů (tuzemský)
vejce 2 kusy
vejce 1 kus (rozšlehané na potření)
mouka pšeničná hladká (na posypání)

Poleva:

bílek 1 kus
voda 1 lžička
šťáva citronová (pár kapek)
cukr moučkový 125 gramů

Postup přípravy

1. Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Promíchejte, přidejte změklé máslo, tekutý med, rum a vejce. Rukama zpracujte těsto, vytvořte váleček, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Druhý den odřízněte část těsta, rukama zpracujte a na lehce pomoučené desce rozválejte na 2–3 mm. Předehřejte troubu na 180 °C.

3. Vykrajujte tvary a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nedávejte perníčky těsně vedle sebe, pečením trochu nabudou. Pečte 8–10 minut, podle velikosti tvarů.

4. Hned po vytažení z trouby lehce potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout na rovné desce.

5. Na polevu rozšlehejte bílek s vodou, citronovou šťávou a přimíchejte prosátý moučkový cukr. Polevu dejte do sáčku, odstřihněte špičku a zdobte perníčky, jak vám fantazie a zručnost dovolí.

Poznámka k receptu

Perníčky podle receptu redaktorky Terezky jsou měkké a vláčné hned, jak je upečete. Ozdobte je tradičně něžnou bílkovou polevou, ta jim sluší nejvíc. Pokud si z některých kousků budete chtít vyrobit ozdoby na stromeček, nezapomeňte do nich před upečením vykrojit dírku.
Ingredience na 30 – 40 kusů, nutné počítat s odležením těsta 1 den.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře