Vánoční poleno

Seznam surovin

Těsto:

mouka pšeničná hladká 63 gramů
kakao 30 gramů (holandské)
kypřící prášek do pečiva 4 gramy
sůl 1 špetka
vejce 4 kusy
cukr krystal 140 gramů
máslo 30 gramů (+ na vymazání plechu)

Krém:

mléko 250 mililitrů (plnotučné)
pudinkový prášek kakaový 1 balíček
cukr krystal 5 lžic
máslo 500 gramů (změklé)
čokoláda hořká 50 gramů
kakao (holandské na dobarvení)

Pusinky:

bílek 3 kusy
šťáva citronová 1/4 lžičky
cukr krystal 180 gramů
čokoláda mléčná 50 gramů

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do misky prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a dobře promíchejte. V rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte rozpuštěné máslo a ještě jednou prošlehejte.

2. Po částech do vajec zapracujte sypkou směs, stěrkou setřete těsto z boků mísy a ode dna dobře promíchejte. Těsto nalijte na připravený plech, stěrkou ho rovnoměrně rozetřete a dejte do trouby. Pečte 12 minut nebo dokud nebude párátko zapíchnuté doprostřed suché, bez drobečků.

3. Když je těsto v troubě, připravte nový arch pečicího papíru, položte ho na pracovní desku a poprašte kakaem. Hotový plát těsta překlopte na připravený pečicí papír, sejměte z plátu ten, na kterém se plát pekl, a roládu s pečicím papírem posypaným kakaem zarolujte. Takto zabalenou roládu nechte zcela vychladnout.

4. Zatímco roláda chladne, připravte pusinkové houby. Cukr nasypte do food processoru a párkrát promixujte. Krystaly se zmenší a lépe se v bílcích rozpustí. Bílky nalijte do mísy, přidejte citronovou šťávu a na střední rychlost šlehejte dotuha. Pak zvyšte rychlost na maximum, přisypávejte cukr a šlehejte, dokud neuvidíte, že se cukr v bílcích rozpustil. Tuhý sníh přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou.

5. Troubu předehřejte na 100 °C. Připravte plech, vyložte ho pečicím papírem (v rozích ho můžete troškou sněhu k plechu přilepit) a nastříkejte bochánky, které budou tvořit kloboučky hub. Pokud chcete mít klobouček hladký, namočte prst ve vodě a špičku sněhu uhlaďte. Pak nastříkejte delší pusinky, které budou sloužit jako nohy hub, délku můžete po upečení upravovat odříznutím. Plech dejte do trouby a pečte (nebo spíš sušte) 60–90 minut, záleží na velikosti tvarů. Jakmile jsou na dotyk pusinky suché a jdou snadno odloupnout z pečicího papíru, nechte je zcela vychladnout v pootevřené troubě.

Poznámka k receptu

1 ks

PŘÍPRAVA HOUBIČEK 2 HODINY

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře