Vaříme luštěniny

Hrách, fazole, čočka, cizrna, ale také sója, vigna (naklíčené fazole mungo) či arašídy – to jsou luštěniny, zralá semena luskovin. Luštěniny tvoří základní součást zdravého jídelníčku. Dnes vám dáme tipy k jejich správné přípravě.

Luštěniny jsou velmi výživnou a zdravou potravinou, měly by tvořit značnou část našeho jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin (20 – 25 %) a jejich výživová hodnota je vyšší než u obilovin, obsah sacharidů v luštěninách je až 60 %. Luštěniny jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B a E, navíc obsahují jen velmi málo tuku.

Stravitelnost a chuť luštěnin

Luštěniny jsou známé těžší stravitelností. Je to způsobeno složenými cukry (oligosacharidy), které náš organismus neumí dobře trávit a způsobují tak nadýmání. Proto je doporučováno namáčení luštěnin, při namáčení se tyto cukry rozpustí ve vodě, a pokud vodu před vařením slijeme a nahradíme novou, stravitelnost luštěnin se zlepší. Stravitelnost luštěnin také vylepšíme, pokud necháme luštěniny klíčit.

Dobu namáčení luštěnin lze zkrátit tím, že přebrané luštěniny přelijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přikryjeme poklicí a necháme cca 2 hodiny odstát. Pak slijeme, doplníme novou vodou a vaříme doměkka.

Luštěniny obvykle vaříme s bylinkami a kořením, hodí se například libeček, majoránka, kmín, bazalka, bobkový list, saturejka, tymián a další. Pro lepší chuť lze přidat i česnek, pórek, šalotku či jinou cibuli.

Solení a doba varu luštěnin

Vodu, v níž luštěniny vaříme, solíme zpravidla až ke konci varu, protože solením se snižuje bobtnavost zrn a luštěniny bychom museli vařit příliš dlouho, aby dostatečně změkly.

Doba varu luštěnin závisí na druhu luštěnin, délce namočení, velikosti a stáří luštěnin. Čočku červenou vaříme cca 15 – 20 minut bez namáčení, drobnou čočku 20 – 30 minut po hodině namáčení, čočku velkozrnnou 30 – 40 minut po 1 – 2 hodinách namáčení, celý hrách 60 minut po 8 – 12 hodinách namáčení, půlený hrách 30 minut bez namáčení, malé fazole (strakaté, bílé, červené) 60 minut po 10 – 12 hodinách namáčení, velké fazole (bílé máslové) 90 minut po 10 – 12 hodinách namáčení, sojové boby 120 – 150 minut po 16 hodinách namáčení.

Tipy a triky k vaření luštěnin

při vaření si dáváme pozor také na ocet, stejně jako sůl totiž zabraňuje rychlému změknutí luštěnin
k luštěninám nikdy nepřidáváme při vaření jedlou sodu, v alkalickém prostředí se totiž zničí vitamíny skupiny B
k přípravě pokrmů z luštěnin se hodí i předvařené nebo konzervované luštěniny, usnadní nám to práci
uvařené luštěniny dáváme v teplém počasí vždy do lednice, jinak by nám mohly snadno zkysnout
luštěniny před vařením přebereme, abychom odstranili případné kamínky, poté propláchneme pod tekoucí vodou
luštěniny můžeme vařit v běžném hrnci, pokud máme tlakový hrnec, zkrátíme dobu varu a zvýšíme stravitelnost

Spotřeba luštěnin se v České republice pohybuje okolo 2 kg na obyvatele za rok, což není nijak vysoké číslo. Zkuste udělat něco pro své zdraví a luštěniny zařazovat do jídelníčku častěji – dají se z nich připravit samostatné hlavní chody, polévky, pomazánky, saláty, poslouží také jako zavářka na zahuštění apod.

Zdroj: clanky.vareni.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře