Vdolky jako od babičky

Už jste zkoušeli domácí vdolky? Příprava má svá jasná pravidla: všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo by mělo být přirozeně změklé tím, že ho včas vyndáte z lednice. Stejně tak vajíčka, ani ta nemají být úplně studená. A mouka? Kdo by to byl řekl, že když ji odměříte, přesejete do mísy a tu necháte na 30 sekund zahřát v mikrovlnce, bude těsto ještě lepší! 🙂

16 ks porcí
do 2 hodin

Suroviny (16 ks porcí)

plnotučné mléko 180 ml
čerstvé droždí 15 g
třtinový cukr 30 g
změklé máslo 100 g
vanilkový cukr 20 g
vejce 1 ks + 2 žloutky navíc
kůra z citronu
špetka soli
hladká mouka 400 g + na podsypání
olej nebo přepuštěné máslo na smažení
moučkový cukr na posypání
švestková povidla
šlehačka

Postup

Připravte si kvásek. 100 ml z odměřeného mléka nahřejte (nesmí být horké), rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

Mezitím vyšlehejte metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem (i vanilkovým) do pěny. Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidejte kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte. Poté vyměňte metličku na „K“.

Prosejte mouku a postupně přidávejte a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran. Já ho pak ještě propracovávám ručně na pomoučeném válu. Hladké těsto přendejte do mísy, zlehka ještě posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.

Poté znovu těsto rukama propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte středně velká kolečka (třeba skleničkou) a doprostřed udělejte vždy prstem důlek.

V menším a hlubším hrnci rozehřejte olej, ideálně na fritování nebo přepuštěné máslo. Důležité je množství, ať je vdolek ponořený! Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém. Z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.

Usmažené vdolky přendejte na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Nechte je vystydnout, pak zlehka posypte moučkovým cukrem a podávejte s povidly a vyšlehanou šlehačkou.

Zdroj: Web: http://www.umvk.cz/
FB: https://www.facebook.com/umiladkyvkuchyni/
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře