Vdolky s hruškovými povidly a tvarohem

Seznam surovin

mouka pšeničná hladká 500 gramů
mléko 300 gramů
droždí 42 gramů (čerstvé)
rostlinný olej 2 lžíce
cukr krupice 2 lžíce
vejce 1 kus
tvaroh měkký 250 gramů (ze staniolu)
sádlo (na smažení)
sůl 1 špetka
perník (nastrouhaný na posypání)

Hrušková povidla:

hrušky 2 kilogramy
cukr krupice 200 gramů
šťáva citronová (ze 3 citronů)
hřebíček 3 kusy
skořice 1 kus

Postup přípravy

1. Připravte povidla (nejlépe den předem): hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce se silným dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (to můžete zabalit do gázy, abyste ho později snadno vylovili). Podlijte trochou vody, přiklopte a na mírném ohni vařte asi 2–3 hodiny, až se hrušky začnou rozpadat. Občas povidla zkontrolujte a promíchejte. Kdyby se tekutina příliš rychle vypařovala, podlijte vodou. Až budou hotová, vyjměte koření a povidla přelijte do čistých, vypařených sklenic.

2. Připravte vdolky: do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a část vlažného mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pak ke kvásku přidejte mouku, olej, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto rozválejte na plát vysoký asi 1,5 cm a skleničkou vykrájejte kolečka. Nechte je na vále ještě 15 minut dokynout a pak do středu každého vdolku prstem vymáčkněte důlek. Vdolky smažte ve vyšší vrstvě sádla z obou stran dozlatova. Podávejte je pomazané hruškovými povidly a posypané rozdrobeným tvarohem a nastrouhaným perníkem.

Poznámka k receptu

Vdolky se na Valašsku nazývaly rozličné druhy pečiva – od kynutého těsta nasucho opečeného na tálu přes koláče až po tradiční bochánky potřené hruškovými povidly a posypané tvarohem.

20 vdolků ASI 1 LITR POVIDEL

Kuchyně: česká
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 325 min.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře