Vejce šakšuka

Šakšuka jsou vejce ve výrazné rajčatové omáčce trochu podobné leču. Ale víc cool leču! I proto ji najdete nejen v severní Africe a Izraeli, kde recept vznikl, ale také na jídelních lístcích evropských módních bister. Velkou parádu s ní uděláte také při domácí přípravě: není na ní nic těžkého a hodí se jako sytá snídaně i lehká večeře.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 2 porce

Na vejce a omáčku

1 cibule
2 papriky
2 lžíce olivového oleje
1 plechovka krájených loupaných rajčat
140 g rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžičky uzené papriky
4 vejce
sůl a pepř

Dle chuti

čerstvý koriandr
sýr feta
červená cibule

Postup

Krok 1: Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte na tenké proužky pokrájenou velkou cibuli a papriky a asi 10 minut restujte. Vmíchejte česnek, římský kmín a mletou papriku (já dávám i trochu chilli) a nechte pár vteřin rozvonět.

Krok 2: Do pánve přidejte protlak a rajčata. Plechovku od rajčat ještě vypláchněte vodou a omáčku zřeďte. Osolte a přiveďte k varu.

Krok 3: Do směsi udělejte čtyři důlky, do každého rozklepněte vajíčko, osolte a opepřete a na mírném plameni zahřívejte, až bílek zatuhne. Můžete posypat trochou sýra.

Krok 4: Podávejte jen tak, s čerstvým koriandrem a proužky červené cibule nebo třeba s plátkem domácího semínkového chleba.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/vejce-saksuka-61416
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře