Velikonoční beránek

Velikonoční beránek k svátkům jara neodmyslitelně patří. Zkusíte ho s Daškou Malou z pořadu Sladká tečka ze Streamu.cz? Díky šlehačce je krásně vláčný a postup je naprosto jednoduchý.

Ingredience pro: 1 formu

Těsto

270 g hladké mouky
130 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
70 g másla
3 vejce
250 ml 33% smetany ke šlehání
3 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Na zdobení

3 lžíce moučkového cukru
2 hřebíčky

Postup:

Krok 1: Troubu dejte předehřát na 175 stupňů a pečlivě máslem vymažte formu. Následně ji vysypejte moukou, aby se vám beránek nepřilepil a šel dobře vyklopit.

Krok 2: Do mísy robota dejte máslo, oba cukry a vajíčka. Nechte šlehat na střední rychlost, dokud směs nenabude. Pak do ní prosejte mouku s kypřicím práškem a nakonec přilijte i smetanu ke šlehání. Poté opět šlehejte do doby, než vám vznikne hladké těsto.

Krok 3: Těsto pak nalijte do formy na beránka, naplňte ji asi 1 centimetr pod okraj. Povrch uhlaďte stěrkou a jestli máte otevřenou formu, zakryjte ji alobalem, aby vám beránek při pečení nepopraskal. Pokud máte dvoudílnou formu, stačí přiklopit druhou částí formy.

Krok 4: Nechte péct dozlatova, bude to trvat přibližně 50 minut. Před vytažením beránka ještě raději zkontrolujte a zapíchněte do těsta špejli, pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo. Vytaženou formu na chvíli zabalte do mokré utěrky. Po chvíli, kdy forma zchladla, z ní díky tomu beránka bez problémů vyklopíte. Nechte ho ležet na mřížce až do úplného vychladnutí. Jinak by se totiž mohlo stát, že se mu jeho vlastní vahou rozlomí krk.

Krok 5: Vychladlého beránka jemně posypejte moučkovým cukrem. Namísto očí dejte hřebíčky a kolem krku mu můžete i opatrně uvázat stuhu.

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 50 minut
Náročnost: nízká
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře