Vepřová panenka s krémovou žampionovou omáčkou

Na uvaření tohoto receptu vám postačí jen půlhodinka. Omáčka je delikátní a krémová, maso opravdu křehké a příprava tak nekomplikovaná, že ji zvládnou i začátečníci.

DOBA PŘÍPRAVY 5 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

600 g vepřové panenky
300 g čerstvých žampionů
1 stroužek česneku
100 ml bílého vína
300 ml smetany ke šlehání 30%
1 lžíce hladké mouky
1 lžička soli
1 špetka pepře
4 lžíce oleje

Postup

Krok 1: Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na plátky asi 2 cm silné. Klouby ruky maso jemně stlačte tak, aby vznikly úhledné medailonky. Osolte a opepřete je po obou stranách.

Krok 2: Žampiony očistěte, podle velikosti nakrájejte – menší na čtvrtiny, větší na plátky silné asi 0,5 cm – a nechte chvíli stranou. Oloupejte stroužek česneku.

Krok 3: Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu. Na malý talíř nasypejte lžíci mouky a velmi zlehka v ní obalte maso, přebytečnou mouku oklepejte. Medailonky vložte do rozpáleného oleje a opečte po obou stranách dozlatova, potrvá to celkem asi 5 minut. Opečené maso vyjměte, dejte chvíli stranou a udržujte v teple.

Krok 4: Do pánve přidejte žampiony a také je opečte do barvy, potrvá to asi 3–4 minuty. K opečeným žampionům přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte, opepřete a krátce orestujte. Přilijte víno, vařečkou seškrábněte ze dna všechny chutné přípečky a nechte víno téměř vyvařit.

Krok 5: Nakonec vlijte do pánve smetanu, vraťte do omáčky medailonky i se šťávou, kterou pustily, společně prohřejte ještě asi 2 minuty a ihned podávejte – jako příloha se hodí bramborová kaše nebo těstoviny.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře