Prosinec bývá protkán nekonečným pečením vánočního cukroví. Uvolněte pro jednou troubu něčemu jinému a pusťte se do vepřové pečeně. Stačí jen minimum ingrediencí, příprava je hotová za pár minut a pak už pracuje jen trouba.
DOBA PŘÍPRAVY 10 minut DOBA VAŘENÍ 2 hodiny NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
1 kg vepřové pečeně bez kosti
sůl a pepř
2 lžíce vepřového sádla
1 cibule
1.5 lžičky drceného kmínu
700 g kysaného zelí
Postup
Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Vepřovou pečeni (použít můžete také třeba krkovici) podle potřeby zbavte přebytečných blan. Ze všech stran osolte a opepřete, v případě krkovice také zpevněte provázkem do úhledného válečku.
Krok 2: V pekáči na plotně rozehřejte sádlo a váleček masa na něm ze všech stran zprudka opečte dohněda. Maso vyjměte.
Krok 3: Ve výpeku zlehka osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kysané zelí a kmín a promíchejte. Podle toho, jak moc kyselé zelí máte v oblibě, ho případně nejdřív propláchněte ve studené vodě – zbavíte se tak části výrazné kyselosti až štiplavosti.
Krok 4: Na zelí doprostřed pekáče usaďte opečené maso, podlijte asi 100 ml vody nebo vepřového či hovězího vývaru a vložte do trouby. Pečte doměkka asi dvě hodiny. Během pečení podle potřeby podlévejte vodou a nezapomeňte občas šťávou přelít i maso.
Krok 5: Plátky masa se zelím podávejte s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky.