Vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou

Tato pikantní hustá omáčka oživí pečené vepřové, kachnu nebo vepřová žebírka. Vynikající je také k terinám, studeným masům a sýru. Můžete si ji připravit dopředu – navařit větší množství, když jsou zrovna švestky, a uskladnit ve vysterilizovaných sklenicích – nebo ji jednoduše udělat, zatímco se bude vepřové pomalu péci.

SUROVINY (4–6 PORCE)

vepřový bok s kostí 2 kg
lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 1 lžíce
česnek, utřený 4 stroužky
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
brambory a listová zelenina jako příloha

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:

velké kyselé jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené 1 ks
vypeckované švestky 350 g
lístky šalvěje, nakrájené nadrobno 10 ks
sušené meruňky 225 g
cukr krupice 185 g
bílý vinný ocet 150 ml
červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená 1 ks

POSTUP

Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.

Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.

Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.

Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře