Vepřový řízek tonkatsu

Tento extra šťavnatý a extra křupavý řízek z vepřové kotlety se v Japonsku tradičně servíruje s rýží, zelím, citronem a omáčkou tonkatsu a všechny suroviny seženete i u nás. Tak pojďte ochutnat, jak si řízek upravili na Dálném východě.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 6 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na řízky

600 g vepřové kotlety bez kosti
1 hrnek hladké mouky
3 vejce
2 hrnky strouhanky panko
sůl a pepř
řepkový olej

K podávání

1/4 hlávky bílého zelí
rýže
citron

Na omáčku tonkatsu

5 lžic kečupu
2 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky anglické hořčice

Postup

Krok 1: Nejprve nakrouhejte zelí na nudličky a rukama promačkejte v osolené studené vodě. Nechte ho v ní alespoň 10 minut, aby zkřehlo a nebylo tak štiplavé. Pokud chcete řízky podávat s rýží, dejte ji vařit.

Krok 2: Prošlehejte všechny ingredience na omáčku. Anglickou hořčici klidně vyměňte za dijonskou. Jestli se vám do toho nechce, můžete hotovou omáčku koupit v japonských potravinách.

Krok 3: Maso pokrájejte na 2 cm tlusté plátky. Pokud má pečeně tukový proužek, udělejte do něj asi v centimetrových vzdálenostech zářezy, aby se řízky při smažení nekroutily. Plátky z obou stran osolte a opepřete.

Krok 4: Maso obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku, znovu v mouce a vajíčku a až poté ve strouhance. Právě díky tomu zůstane maso parádně šťavnaté. Abyste si neobalili hlavně prsty, plátek vždy napíchněte na špízovou jehlu, jde to perfektně.

Krok 5: Smažte v centimetrové vrstvě oleje zhruba tři minuty z každé strany. Nechte chvilku okapat na boku (jako bramboráky ve festivalových stáncích), poté ostrým nožem pokrájejte na proužky a podávejte s připravenou omáčkou, scezeným zelím, uvařenou rýží a citronem.

Náš tip: Proč strouhanka panko? Je mnohem křupavější než klasická strouhanka a při smažení do sebe nenatáhne tolik tuku. Koupíte ji v orientálním koutku v supermarketech, na internetu a v japonských potravinách.
Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/veprovy-rizek-tonkatsu-61367
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře