Vinný čokoládový dort s pečenými hrozny a svařákovým sirupem

Někdy mě opravdu mrzí, že vám spíš než recept nemůžu rovnou dodat kousek dortu na ochutnání. Protože ani tisíc slov nepopíše kombinaci vláčného kakaového těsta, nadýchaného smetanového krému, karamelizovaných hroznů a voňavého svařákového sirupu… Nebo si to představíte i jen tak?

Ingredience pro: 1 dort

Na korpus

150 g másla
120 g přírodního cukru
60 g holandského kakaa
150 g bílého jogurtu
2 vejce
250 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
250 ml červeného vína
1 lžička instantní kávy

Na krém

100 g bílé čokolády
180 ml smetany ke šlehání 30%
250 g mascarpone
1 ztužovač šlehačky

Na svařákovou polevu

250 ml červeného vína
50 g přírodního cukru
1 svitek skořice
4 hlavičky hřebíčku
2 kuličky celého nového koření
1 hvězdička badyánu

Na pečené hrozny

1 hrnek hroznového vína bez peciček

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Pečené hrozny i sirup můžete vynechat, ale silně doporučuji to nedělat! Víno vyberte klidně sladší, já dala Merlot.

Krok 2: Změklé máslo ušlehejte s cukrem a solí do pěny, zapracujte vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchejte prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeďte vínem a přidejte i lžičku rozpuštěné instantní kávy nebo malé silné espreso.

Krok 3: Těsto rozdělte do dvou forem o průměru 18 až 22 cm vyložených pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a každý korpus pak jednou prokrojte.

Krok 4: Pořádnou hrst hroznů bez semínek pak dejte do trouby vyhřáté na 200 ° C a asi 20 minut je nechte opékat – díky pečení krásně zesládnou a zkaramelizují

Krok 5: Mezitím (nebo klidně den předem) přelijte rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchejte do rozpuštění. Nechte vychladnout. Poté ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povařte, aby se tekutina zredukovala a vznikl vám hustý sirup. Sceďte koření a nechte vychladnout.

Krok 6: Teď už nezbývá než dort zkompletovat: korpusy pomažte krémem a mezi některé vrstvy rozdělte pečené hrozny.

Krok 7: Těsně před podáváním ještě povrch pokapejte kořeněným sirupem a máte hotovo!

Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 45 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře