Vláčný bezlepkový koláč s lískovými oříšky a kakaem

Vypadá nenápadně, ale chutná božsky! Vláčný koláč z lískových oříšků a kakaa je přirozeně bezlepkový, chutí trochu připomíná brownies a nutellu, a když ho upečete z dvojnásobné dávky ve 2 formách jako dvoupatrový dort se šlehačkou, rozhodně taky nikoho neurazí. Hotový je přitom během chvilky!

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 35 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 22 cm průměr formy

250 g mletých lískových oříšků
150 g cukru krupice
4 vejce
150 g másla
40 g holandského kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky soli

Postup

Krok 1: Bílky ušlehejte dotuha. Změklé máslo pak (klidně stejným šlehačem) šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do světlého krému. Vmíchejte vanilku a sůl a střídavě pak opatrně zapracujte kakao s kypřicím práškem a mletými ořechy.

Krok 2: Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené formy a při 170 °C pečte 30 až 40 minut, až povrch zpevní. Dávejte pozor, abyste koláč nepřesušili – může se zdát lehce nedopečený, ale po vychladnutí ještě zatuhne.

Krok 3: Po vychladnutí posypejte kakaem a sekanými lískovými oříšky či čokoládovými hoblinkami nebo třeba přelijte čokoládovou polevou a podávejte s ušlehanou smetanou, která je ke koláči přímo božská.

Tip: Pokud máte neloupané lískové ořechy vcelku, nejdříve je na pánvi v troubě nasucho opražte a v utěrce z nich pak oloupejte slupky.
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře